Vijesti

Održana konferencija „Mladi bez granica? Specifični problemi mladih kao heterogene skupine na tržištu rada“

U utorak, 29.09.2015. godine održana je konferencija „Mladi bez granica? Specifični problemi mladih kao heterogene skupine na tržištu rada“, u organizaciji Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI). Riječ je o zaključnoj konferenciji u sklopu projekta pod nazivom Za rad spremne, koja se održavala u prostoru Kuće Europe (Augusta Cesarca 4).

Nakon registracije sudionika/ca, uslijedio je panel „Aktivne politike zapošljavanja mladih“ s tri različite predavačice. Konferenciju je otvorila Maja Gergorić iz inicijative Za rad spremne, pozdravnim govorom i kratkim predstavljanjem cjelokupnog projekta, a sudionike/ce je uputila u glavne dobivene nalaze i aktivnosti, kao što su provedene javne akcije, tribine, osmišljen kurikuluum za rad s nezaposlenima i slično. Naglasila je i kako je cilj ovog panela pokrenuti raspravu o pitanju nezaposlenosti mladih te uz kritički pristup doći do adekvatnih dugoročnih politika zapošljavanja. Dora Levačić iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) održala je predavanje o problemu postojećih aktivnih politika mjera zapošljavanja i njihovog utjecaja na tržište rada i nezaposlenost. Govorila je i o nekim od uzroka nezaposlenosti, primjerice, neusklađenost ponude i potražnje te obrazovnog sustava i potražnje te konkretno o mjerama aktivne politike namijenjene prvenstveno mladima.

O važnosti građanske kompetencije i cjeloživotnog učenja za uspješniju tranziciju iz obrazovanja na tržište rada, govorila je Martina Horvat iz Udruge „GONG“. Svojim predavanjem otvorila je raspravu o tome imaju li mladi razvijenih 8 ključnih kompetencija prema preporukama Europske komisije, kako razvijati takve primjenjive kompetencije, što se mlade uči u školama, doprinosi li volontiranje razvoju takvih kompetencija te se na kraju osvrnula na crne brojke problema u tranziciji mladih iz obrazovanja u rad. Irena Velimirović iz inicijative Za rad spremne, predstavila je detaljne rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta, kroz predavanje o individualnom ulaganju u obrazovanje i uspješnost zapošljavanja. Nakon svih izlaganja u sklopu panela, uslijedile su 3 radionice: “Premošćivanje regionalnih razlika i razlike urbano/ruralno na tržištu rada”, “Volontiranje i studentski poslovi kao (ne)cijenjeno iskustvo” te “Problemi prilikom prvog zapošljavanja”. U sklopu radionica, sudionici/ce su uz pomoć moderatorica pokušali/e raspraviti svaku od navedenih tematika te ukratko zabilježiti svoje zaključke i moguća razrješenja problema. Za kraj, uslijedilo je predstavljanje rezultata radionica i rasprava.
Uz brojne predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva, ispred Ženske sobe je na konferenciji sudjelovala Špoljarić Irena.