Vijesti

Održana konferencija „NE TOLERIRAJ. REAGIRAJ!“

Dana 05. veljače 2015. godine u sklopu partnerskog projekta udruge Zamisli, Centra za socijalnu skrb Zagreb – podružnica Trnje i Alternativne urbane kulturne udruge Autsajder, održana je konferencija o elektroničkom nasilju među mladima.

Na konferenciji su prisustvovali/e mlade osobe uključene u provedbu projekta, članovi i članice relevantnih državnih institucija, organizacija civilnog društva te članica Ženske sobe Laura Marković.

Lana Ciboci iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu pružila je uvid u trend tzv. grupa mržnje na internetu. Elektroničko nasilje je rodno uvjetovano, odnosno, vjerojatnije je da će djevojčica/žena biti žrtva elektroničkog nasilja. Tome u prilog govore fenomeni kao što je sexting – postavljanje obnaženih slika maloljetnica na Internet. Nadalje, grupe mržnje mahom uključuju maloljetnice koje se optužuje za promiskuitet, što je razvidno i iz pogrdnih naziva samih grupa.

Neke od spornih fotografija su podijeljene uz pristanak maloljetnica, neka bez njihova pristanka, što je zakonski kažnjivo. Zbog teškog narušavanja privatnosti i dostojanstva žrtve, posljedice elektroničkog nasilja su ozbiljne, a poznato je da su u nekim slučajevima rezultirale i samoubojstvom žrtve. Činjenica je da je Internet medij s kojim su bolje upoznati mladi od roditelja, nastavnika/ca i td., te jednima i drugima nedostaje edukacije o pravilima ponašanja online, te o elektroničkom nasilju.

Neke od intervencija koje se provode u borbi protiv elektroničkog nasilja su javne kampanje (primjerice kampanja Ministarstva socijalne politike i mladih „NE govoru mržnje na Internetu“, UNICEF-ova kampanja „Prekini lanac“), olakšavanje prijavljivanja bilo kakvog oblika nasilja nad djecom i mladima (Red Button aplikacija https://redbutton.mup.hr/ Ministarstva unutarnjih poslova), te reagiranje na elektroničko nasilje pravnim putem (Agencija za zaštitu osobnih podataka, Pravobraniteljica za djecu).

Iz perspektive organizacije civilnog društva, prepoznajemo potrebu za daljnjim istraživanjem rodno uvjetovanog elektroničkog nasilja, zbog zaštite djevojčica i žena od ovog društvenog problema koji je nažalost u porastu.