Vijesti

Održana radionica za učenice Učeničkog doma Dore Pejačević u Zagrebu

Članice Ženske sobe, Josipa Tukara i Irena Špoljarić, dana 17. ožujka, održale su radionicu „Prevencija trgovanja ljudima“ u Učeničkom domu Dore Pejačević u Zagrebu. Sudionice radionice su bile učenice od 1. do 4. razreda srednjih škola koje borave u domu. Učenice su ukratko upoznate s područjem rada Ženske sobe, kao i s glavnim metodama rada. U sklopu obrade same tematike radionice, upoznate su s time tko može biti žrtva, kako se žrtve iskorištavaju, tko su trgovci, na koji se način dolazi do osoba te koje su faze trgovanja ljudima. Također, učenicama su prikazani podaci o rasprostranjenosti trgovanja ljudima u Hrvatskoj od 2002. godine do danas. U posljednjem dijelu predavanja, učenice su dobile ključne informacije za lakše prepoznavanje trgovanja ljudima te smjernice što mogu učiniti da prekinu lanac trgovanja koje je vrlo rasprostranjeno, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Na kraju radionice, sve zainteresirane sudionice su pozvane da sudjeluju u drugom dijelu programa – u kreiranju video uratka. Druga radionica će biti posvećena metodama u procesu snimanja društveno angažiranog video uratka na temu trgovanja ljudima te tehnikama i vještinama procesa kreiranja videa.

Radionica “Prevencija trgovanja ljudima” održana je u sklopu programa naziva “Mladi protiv trgovanja ljudima”, kojeg financijski podržava Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, a koji je namijenjen prvenstveno mladima kako bi ih se upoznalo s problematikom trgovanja ljudima te mehanizmima zaštite.