Vijesti

Održana tribina „Položaj i uloga žene u društvu“

Ususret nadolazećem Međunarodnom danu žena, u prostoru Mjesnog odbora Oton Župančić (Zagreb), održana je javna tribina „Položaj i uloga žene u društvu“, u organizaciji Informativno-pravnog centra (IPC) i Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Udruga Informativno-pravni centar iz Slavonskog broda već četvrtu godinu za redom provodi projekt „Pravna pomoć osobama bez državljanstva i osobama u riziku od gubitka državljanstva“. Osnovni cilj je ponuditi pomoć Romskoj populaciji u održivoj integraciji njihove lokalne zajednice kroz promociju i zaštitu ljudskih prava, omogućujući im besplatan pristup pravu u predmetima koji se odnose na statusna pitanja, a što će konačno rezultirati smanjenjem broja osoba bez državljanstva. Jedna od aktivnosti koja se provodi kroz opisani projekt je i organizacija javnih tribina s različitim temama za pripadnike romske nacionalne manjine. Ovaj puta, 06. ožujka s početkom u 11 sati, održana je tribina o položaju žena u društvu umjerena na Romkinje i Rome, gdje su se građani mogli upoznati s romskih aktivisticama i razmišljanjima svojih romskih sugrađanki i sugrađana.

Tribinu je otvorila članica Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, Jasmina Poljak, osvrnuvši se na proširenje uloga žene u društvu kroz povijest – od dvije uloge (majke i supruge) nekad, do težnje za ravnopravnim sudjelovanjem u društvu danas. Naglasila je važnost poticanja mladih Romkinja da se obrazuju i zaposle, s obzirom da se polako mijenja slika o njihovoj zajednici u društvu, premda još uvijek presporo.

Ana Dalipovski, predsjednica udruge Centar za provedbu integracija u EU, polazi također iz povijesnog gledišta i osobito važnim ističe da prava koja žene danas imaju nisu poklonjena, već su teško izborena te da ih kao takva trebamo vrednovati i razvijati. Apelira na zajednički trud i aktivnosti kojima žene streme izgradnji društvene svijesti o jednakom statusu žena i muškaraca te ostvarenju mogućnosti za korištenjem svih prava koja ženama i pripadaju.

Zakonodavni i strateški vid u problematiku donijela je Sandra Bedeniković, savjetnica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova. Građane je prvotno uputila u sam rad Ureda te tekuće relevantne projekte, a potom je svim sudionicima tribine iznijela pregled statističkih podataka o razini obrazovanja žena, posebice Romkinja, u Hrvatskoj te pregled alarmantnih podataka o (ne)zaposlenosti.

Stručni savjetnik za područje obrazovanja iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Josip Grgić, naglasio je kako su Romkinje žrtve višestruke diskriminacije (po etničkoj osnovi, po osnovi spola te po imovinskom statusu), a što rezultira dodatnom socijalnom isključenosti te nemogućnošću integracije i željenog napretka. Također, ističe ključnu ulogu muškaraca općenito, a posebice u patrijarhalnoj romskoj populaciji, da potiču veće uključivanje žena u obrazovni sustav i na tržište rada.

Voditelj odsjeka za odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama, Željko Zaninović, istaknuo je važnost organiziranja ovakvih i sličnih događanja, kako bi svi zajedno izmijenili relevantne informacije i udružili se u borbi za svoja prava.

Tribinu je zaključila Klaudija Jašarevski iz Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, prikladnim osvrtom na gomilanje obaveza žena u društvu, a koje prolaze neopaženo i neplaćeno, uz poseban naglasak na rastuću sivu ekonomiju.

Na tribini su prisustvovali/e mnogi/e zainteresirani građani i građanke te predstavnici/e organizacija civilnog društva, kao i članica Ženske sobe – Centra za seksualna prava Špoljarić Irena.