Vijesti

Održane radionice u srednjim školama u Bjelovaru

Članice Ženske sobe, Antonija Hojt Ilić i Josipa Tukara održale su 8. svibnja, 2014. godine nekoliko radionica za učenike i učenice trećih razreda u Gimnaziji Bjelovar te Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar.

U sklopu radionice naziva “Rodna ravnopravnost” učenici i učenice trećeg razreda gimnazije upoznati su s razlikom roda i spola, rodne ravnopravnosti te rodne neravnopravnosti, pri čemu su kroz diskusiju osviješteni položaji žena i muškaraca na području tržišta rada, obrazovanja te unutar obiteljskih odnosa. Na radionicama “Prevencija seksualnog uznemiravanja” učenici i učenice dvaju treći razreda srednjih škola upoznati su s seksualnim nasiljem, s posebnim naglaskom na razliku između koketiranja (zavođenja) i seksualnog uznemiravanja te njegovim oblicima. Učenici i učenice su upoznati s mehanizmima zaštite te načinima reagiranja u slučaju seksualnog nasilja u svrhu smanjenja seksualnog nasilja.

Održane radionice, s ciljem prevencije seksualnog nasilja, služe kao model prijenosa znanja, dinamičnije su i atraktivnije mladima koji na taj način bolje usvajaju nove informacije. Radionice su održane u sklopu projekta “Centar za žrtve seksualnog nasilja”, financijski podržanog od strane Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske, a u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreb.