Vijesti

Održano predstavljenje publikacije „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“

Danas smo održale okrugli stol s ciljem obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela (22. veljače 2023.) i kako bi predstavile rezultate provedenih istraživanja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu.

Okrugli stol organiziran je u sklopu projekta „Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela“. Nositeljica projekta je Ženska soba, a partneri na projektu su Udruga za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatski pravni centar i Samtok um kvennaathvarf (The Women’s Shelter) sa Islanda. Projekt se provodi uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Proteklih godina pitanje prava i položaja žrtava kaznenih djela postalo je pitanje od značajnijeg interesa stručne javnosti i usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima. Pitanje zaštite žrtava od ponovljene viktimizacije i traumatizacije prepoznato je kao jedno od ključnih područja u koje je potrebno daljnje ulaganje od strane svih dionika u sustavu. Međutim, usprkos navedenim pozitivnim promjenama, i dalje postoje problemi u praksi i nestandardizacija u postupanju i ostvarivanju prava žrtava kaznenih djela.

S ciljem provedbe cjelovite i sveobuhvatne analize o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu Ženska soba provela je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u publikaciji  „Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse“.

U istraživanju je sudjelovalo 177 sudionika/ca (predstavnici/e policije, državnog odvjetništva, sudova, žrtve kaznenih djela, službe za podršku žrtvama).

Na okruglom stolu su izlagali članovi i članice istraživačkog tima:

  • Anamaria Drožđan-Kranjčec, mag. iur., Ženska soba
  • prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • izv. prof. dr. sc. Zoran Burić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • mr. sc. Ivana Eterović, Hrvatski pravni centar
  • Miren Špek, dipl. iur., Udruga za podršku žrtvama i svjedocima
  • Nives Jozić Kvastek, mag. soc., Ženska soba

Rezultati svih provedenih istraživanja dostupni su na sljedećem linku: https://zenskasoba.hr/wp-content/uploads/2023/02/%C5%BDrtve-kaznenih-djela-u-hrvatskom-kaznenopravnom-sustavu-rezultati-istra%C5%BEivanja.pdf?fbclid=IwAR1Gaiw9nzMKv65uuFkh_8YDsJbwGOqXdnsNfUsVqWlqy-5lRGa8MGISXd8