Projekt "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela", Vijesti

Održavanje partnerskog i intervizijskog sastanka „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske održan je godišnji partnerski sastanak „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ 27. veljače 2020. u prostoru Ministarstva pravosuđa.

Na sastanku su sudjelovale/i predstavnice i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ženske sobe te drugih partnerskih organizacija na programu.

Na godišnjem partnerskom sastanku su predstavnice/i partnerskih organizacija i Ženske sobe predstavljale/i trenutne aktivnosti svojih organizacija te aktivnosti koje prethode u provedbi programa.

Također su se osvrtali na dosadašnje izazove u provedbi programa te su do zajedničkih rješenja dolazile/i u suradnji s Maidom Pamuković (Ministarstvo pravosuđa, Služba za podršku žrtvama i svjedocima, Odjel za podršku žrtvama i svjedocima i međunarodnu suradnju) i Anamariom Drožđan-Kranjčec, voditeljicom programa te voditeljicom pravnog tima u Ženskoj sobi.

Sljedećeg dana, 28. veljače 2020. održan je intervizijski sastanak „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u Hotelu Panorama koji je započeo predavanjem za sve prisutne. Predavanje na temu „Trgovanje ljudima, regulativa i specifičnosti u radu sa žrtvama trgovanja“ održala je Danijela Miloš Hasel iz Ministarstva unutarnjih poslova, PNUSKOK.

Drugi dio dana bio je predodređen za interviziju rada partnera i partnerica na programu te savjetovanje s odvjetnikom Kristijanom Pelc iz Odvjetničkog ureda Pelc.

Anamaria Drožđan-Kranjčec je vodila intervizijski sastanak u suradnji s Majom Mamulom.

Partnerski i intervizijski sastanak su sastavni dio programa „Mreža podrške i suradnje žrtvama i svjedocima kaznenih djela“ koji je kreiran je s ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Program se provodi u trajanju od tri godine, a financijski je podržan od strane Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske. Ženska soba – Centar za seksualna prava je nositeljica programa, a program se provodi u partnerstvu s 10 organizacija civilnog društva:  Udruga za podršku žrtvama i svjedocima; Centar za građanske inicijative Poreč; Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN; DEŠA – Dubrovnik; Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava; Informativno pravni centar; Ženska grupa Karlovac KORAK; S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja; SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko – zagorske županije, Zagorje; Udruga ZvoniMir.