Vijesti

Okrugli stol o Prijedlogu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

U suradnji Ministarstva branitelja RH i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) održan je okrugli stol stručnjaka/inja kao prilog javnoj raspravi prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Okrugli stol je održan 14. travnja, 2014. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Uvodnu riječ održali su ministar branitelja Predrag Matić i stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vintona, dok je prijedlog Zakona predstavio pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević. Na okruglom stolu nadalje je predstavljeno istraživanje izrađeno prema narudžbi UNDP-a s ciljem procjene broja žrtava i učinci raznovrsnih oblika financijskih obeštećenja. Branka Galić, Dragan Bagić i Ozren Žunec s Filozofskog fakulteta prezentirali su istraživanje provedeno tijekom 2013. godine u kojem je definiraj profil i dana procjena broja žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj, kao i implikacije za obeštećenja žrtava. Okruglom stolu prisustvovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja se sudjelovala u radu radne skupine prilikom izrade Zakona.

Okruglom stolu prisustvovale/i su i stručnjakinje/ci iz raznih državnih tijela, institucija te predstavnice/i organizacija civilnog društva kao i članice Ženske sobe, Maja Vukmanić Rajter i Paula Zore.

Okrugli stol organiziran je kao dio zajedničkoga projekta Ministarstva branitelja, Udruge Žene u Domovinskom ratu i UNDP-a. Projekt je podržan od strane Vlade Švicarske Konfederacije, UN Women, a s ciljem da osigura žrtvama seksualnog nasilja status, priznanje, obeštećenje i podršku koju zaslužuju.