Vijesti

Okrugli stol povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobičnog nasilja

Povodom 20. studenoga Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobičnog nasilja održava se okrugli stol naziva “Unapređenje pravnog položaja trans i rodno nenormativnih osoba u Republici Hrvatskoj”.

Okrugli stol organiziraju Ženska soba – Centar za seksualna prava i Trans Aid – udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba 20. studenoga, 2014. godine s početkom u 11.00 h u hotelu Dubrovnik, Zagreb.

Okrugli stol se organizira s ciljem približavanja javnosti života, nasilja i diskriminacije s kojima se trans, inter i rodno varijantne osobe susreću. Na okruglom stolu će se adresirati teme vezane uz trenutni pravni položaj trans, inter i rodno varijantnih osoba u Republici Hrvatskoj. Na okruglom stolu će se predstaviti rezultati istraživanja s trans i rodno nenormativnim osobama kao i preporuke za unaprjeđenje zakonodavstva u području rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Okrugli stol okupiti će stručnjake/inje i predstavnice/ke nadležnih državnih tijela, institucija i organizacija civilnog društva koji/e djeluju u području spolne/rodne ravnopravnosti i zaštite prava transrodnih osoba.  Na okruglom stolu će govoriti: Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Peđa Grbin, Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav; Jelena Poštić, Ženska soba – centar za seksualna prava; Marko Jurčić, Zagreb Pride, Arian Kajtezović, Trans Aid.
Franko Dota, član Zagreb Pride-a moderator je okruglog stola.

Okrugli stol se održava u sklopu projekta “Rodna ravnopravnost za sve – Ostvarimo trans prava! ” kojeg provode Ženska soba – Centar za seksualna prava u suradnji s organizacijom Trans Aid, a koji je financiran od strane Europske unije u sklopu programa Europski instrument za demokraciju i ljudska prava.