Vijesti

One Billion Rising: plesni ustanak

Začetnica globalnog V-dana, Eve Ensler, pokrenula je novu globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama, a u kojoj i vi možete sudjelovati – plesom.

V-Day – globalni pokret protiv nasilja nad ženama i djevojčicama ove godine obilježava 15 godina borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama . No, višegodišnje tradicionalno izvođenje  Vagininih monologa autorice Eve Ensler, a kojim se “promiče svijest o nasilju nad ženama kao i ženski aktivizam protiv nasilja nad zenama i djevojcicama“, izgubilo je na snazi i vidljivosti, pa je ‘majka pokreta’, rečena Ensler osmislila novu kampanju.

Ista se zove One Billion Rising ili u hrvatskom prijevodu Milijarda ustaje, što je ujednoi procijenjeni broj zlostavljanih žena na svijetu. Službena najava kaže kako je Milijarda ustaje ”globalni prosvjed i poziv ženama da plešući odbiju pristati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. U pitanju je djelo solidarnosti kojim se želi demonstrirati zajedništvo ženske borbe, ali i moć njihove brojnosti. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i svima koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva, da izađu iz svojih domova, izađu na ulice i trg, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu… “

U Zagrebu će se taj plesni ustanak zbiti na Zrinjevcu 14. veljače u 14 sati, a organiziraju ga Centar za Ženske studije Zagreb, Centar za žene žrtve rata, Ženska soba, K- zona, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske, UNDP Hrvatska, te istaknute pojedinke i pojedinci.

Akciju podržavaju osobe iz javnog života koje će ovo Valentinovo proslaviti pjevanjem i svirkom i plešući u znak prosvjeda protiv nasilja. Među njima su: Nina Romić, Zdenka Kovačiček, Maja Vučić, Le Zbor, Žen, U pol 9 kod Sabe, Apokalipso, Hladno pivo, Boa, Goran Bogdan, Goran Navojec, Vesna Mimica i VEM, 5 Ritmova, Centar salsa, COREnesa….i mnogi, mnogi drugi…One Billion Rising Croatia poziva građanke i građane Hrvatske da se uključe u ovaj globalni prosvjed i dođu na Zrinjevac 14. veljače (14-18 sati).