Vijesti

Otmica školarki u Nigeriji

Masovna otmica 14. travnja, 2014. godine više od 230 školarki u dobi između 12 i 15 godina, iz škole na sjeveru Nigerije od strane islamske terorističke organizacije Boko Haram (u slobodnom prijevodu: Zapadnjačko obrazovanje nije dozvoljeno), sablaznila je, ali i ujedinila svijet. Boko Haram skupina je terorista čiji je cilj zastrašivanjem natjerati vladu da ukine trenutni oblik obrazovanja, s naglaskom na zabranu obrazovanja djevojaka. Otmice djevojaka događale su se i ranije no, u manjem broju su djevojke otimane. Nigerijska vlast, ali i međunarodna zajednica,  isprva nije nisu reagirali na ove i slične strašne pohode organizacije Boko Haram.

Zbili događaj pokazuje trenutnu situaciju u zapadnoafričkoj zemlji Nigeriji te nepovoljan položaj i prava žena i djevojčica čije je jedno od osnovnih pravo, pravo na obrazovanje ugroženo i narušeno. U posljednjih nekoliko dana vlada Nigerije započela je potragu i spašavanje otetih djevojaka, pri čemu su se i druge zemlje uključile u potragu (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Rusija i slično).

Potpisom peticije upućene predsjedniku SAD-a i/ili potpisom peticije upućene svim liderima međunarodne zajednice, pruža se podršku i iskazuje solidarnost s otetim djevojaka te pokazuje kako ujedinjeni svijet može i treba jače djelovati zajedno.

Peticija se može potpisati na sljedećim adresama:

Peticija 1

Peticija 2

BringBackOurGirls