Vijesti

Otvoren Centar za žrtve seksualnog nasilja

Ženska soba – Centar za seksualna prava je 28. ožujka 2008. formalno otvorila i predstavila rad Centra za žrtve seksualnog nasilja.

Image

Na otvorenju je prisustvovalo više od 90 zainteresiranih posjetitelja/ica, uključujući predstavnike i predstavnice brojnih institucija i stručnjake i stručnjakinje koji u svojem radu svakodnevno dolaze u kontakt sa žrtvama seksualnog nasilja. Nazočile su osobe iz policije, sudstva, državnog odvjetništva, centara za socijalnu skrb, zdravstva, javno-političkog života, nevladinih organizacija, kao i studenti/ce i zainteresirani građani/ke. Događanje su pratili i predstavnici i predstavnice brojnih medija.

Otvaranje i rad Centra svojim kraćim izlaganjima podržali su: Ann-Marie Nyroos (Veleposlanica Finske u Hrvatskoj), mr. sc. Helena Štimac Radin (predstojnica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH), Luka Mađerić (predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH) i Neva Tolle (osnivačica i koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb).

Image

Pisma podrške radu Centra uputili su: Gordana Lukač Koritnik (pravobraniteljica za ravnopravnost spolova), prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer (predstojnik katedre za seksologiju, Filozofski fakultet Zagreb), Mirjana Ferić Vac (zastupnica u Hrvatskom Saboru, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a) i doc. dr. sci. Gordana Buljan Flander (ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba).

Otvaranje Centra za žrtve seksualnog nasilja financijski su podržali: Veleposlanstvo Finske u Zagrebu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Global Fund for Women.

Centar za žrtve seksualnog nasilja, prvi takav specijalizirani servis u Hrvatskoj i regiji, doprinijet će poboljšanju kvalitete života osoba koje su preživjele seksualno nasilje.

Iz medija:

 

Image

Image