Vijesti

Otvoreno pismo povodom održane press konferencije “Nasilje nad riječima, nasilje je protiv ženama”

U Zagrebu je dana 9. listopada 2017. godine, u prostoru organizacije RODA – Roditelji u akciji, održana press konferencija naziva „Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena“.

Na press konferenciji za medije su govorile Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistkinja, Rada Borić, zastupnica Gradske skupštine Grada Zagreba te Senka Sekulić Rebić, članica Ženske sobe – Centra za seksualna prava i voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja.

Press konferencija za medije je organizirana povodom dosad neviđene kampanje kojom se progoni pojam rod, političkih i društvenih previranja vezanih uz ratifikaciju Istanbulske konvencije, normalizacije nasilja nad ženama te pokušaja suženog i diskriminatornog definiranja pojma obitelji prijedlogom novog Obiteljskog zakona.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

 

Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena

predstavljanje Otvorenog pisma javnosti kojim se prokazuje namjere ultrakonzervativnih grupacija u Hrvatskoj

 U Hrvatskoj se intenzivira dosad neviđena kampanja kojom se progoni jedan pojam – „rod“ je kriv za sve i nastoji se odstraniti ga iz hrvatskog jezika zauvijek jer uništava hrvatsku obitelj i temelje hrvatskog društva. Bauk pojma „rod“  širi se Hrvatskom i već je prestrašio veliki broj institucija, mediji su njime opčinjeni, radne skupine za kurikularnu reformu pred njim strepe i i od njega zaziru. Tko ga koristi, opasni je neprijatelj jer želi tzv. rodnom ideologijom zatrovati čistoću hrvatskih duša, kažu ultrakonzervativni dušebrižnici.

Je li to istina? Znamo li postoji li tzv. rodna ideologija i što ona zapravo jest?

Ne znamo jer suvislog objašnjenja ne može niti biti jer tzv. rodna ideologija postoji kao prijetnja samo u glavama ultrakonzervativaca koji žele da svi i sve živimo kako oni hoće i kako se njima sviđa. Pritom se ne ustručavaju sustavno urušavati teško stečena prava mnogih građanki i građana Republike Hrvatske, ugroziti temelje Ustava Republike Hrvatske i zakona kojima se svim osobama jamči jednakost u državi i društvu.

Pojam „rod“ nužan je i prisutan u brojnim analizama humanističkih znanosti jer je bez njega nemoguće opisati različito razumijevanje uloge žena i muškaraca u društvu bilo kroz povijest (zašto žene nemaju pravo glasa na izborima do 1945. u Hrvatskoj) bilo danas (razlika u položaju/ulozi žena u Saudijskoj Arabiji i Švedskoj). Još je važnije što je pojam rod ugrađen u zakonodavstvo Republike Hrvatske 1. siječnja 2009. godine Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Ovim je zakonom detaljno razrađen čl. 14/1 Ustava RH jasnim imenovanjem osnova, uključujući rodni identitet, po kojima se zabranjuje diskriminacija.

Koje su posljedice ove hajke na jedan pojam?

Krajnji cilj ukidanja pojma rod iz hrvatskog zakonodavstva je onemogućavanje borbe protiv uzroka nasilja nad ženama i neravnopravnosti. Zar ćemo dopustiti da se smatra normalnim da žena treba biti pokorna svom mužu, a kada nije pokorna, da on ima „moralno pravo“ pokoriti je nasiljem. Rodno uvjetovano nasilje je nasilje nad ženama naprosto zato što su žene i “zna se” kako se trebaju ponašati, a ne zato što su one biološki i spolno slabije, kako tvrde ultrakonzervativci.

Uz stalne pokušaje sprječavanja ratifikacije Istanbulske konvencije, ultrakonzervativne skupine i političke struje svojim su utjecajem, zbog političke trgovine, preglasavanjem uspjele izbaciti pojam „rod“ iz Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. Pritom je korištena laž kojom se tvrdilo kako se to čini „radi uskladbe…s terminologijom koja je pretežito i uobičajeno u uporabi u hrvatskom pravnom sustavu“, što je protivno činjeničnom stanju i ukazuje na opasno korištenje lažnih navoda kao argumenata u raspravi.

Je li nam strano ovakvo varanje javnosti?

Nije, naravno. Svjedočimo mu svakodnevno. Ali, mi ćemo ponavljati i nikad se nećemo umoriti. Istina je na našoj strani.

Republika Hrvatska potpisnica je brojnih međunarodnih dokumenta, između ostalog Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena ili Deklaracije Ujedinjenih naroda o uklanjanju nasilja nad ženama, članica je Europske unije, i pojam „rod“ se svugdje koristi pri objašnjavanju brojnih diskriminatornih praksi koje su posljedica tradicijskog tumačenja uloge i položaja žena u društvu.

Stoga ćemo o svemu što se u Hrvatskoj događa, posebno o ovom protuzakonitom i zabrinjavajućem činu Skupštine Grada Zagreba obavijestiti sve relevantne međunarodne institucije.

 

U potpisu:

Centar za ženske studije
CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
CMS – Centar za mirovne studije
Rada Borić, zastupnica Gradske skupštine Grada Zagreba
RODA – Roditelji u akciji
Sanja Sarnavka, nezavisna aktivistkinja
Ženska soba – Centar za seksualna prava

U Zagrebu, 09. listopada 2017.