Vijesti

Panel rasprava o statusu civilnog društva u Hrvatskoj

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita organizirala je predstavljanje prve godine provedbe i rezultata regionalnog projekta „Acquis za civilno društvo na Balkanu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zagovaranje i nadzor“ kojeg provodi sa Balkanskom mrežom za razvoj civilnog društva (BCSDN) te panel raspravu o statusu civilnog društva u Hrvatskoj. Događanje je održano 26. ožujka, 2014. godine u Hrvatskom novinarskom domu te su na njemu prisustvovali predstavnici/e raznih državnih institucija, organizacija civilnog društva pa tako i članica Ženske sobe, Josipa Tukara.

Događanje je organizirano s ciljem predstavljanja novokreirane monitoring matrice za poticajno okruženje za razvoj civilnog društva, konkretnog alata za istraživanje i monitoring pravnog, financijskog i političkog okruženja u kojem se civilno društvo u pojedinoj zemlji razvija i radi. Tanja Hafner Ademi iz organizacije BCSDN predstavila je monitoring matricu. Matrica je nastala nakon istraživanja stanja civilnog društva u osam zemlja Zapadnog Balkana (uz Tursku) te je primarno kreirana za analizu istoga. Ovo je prvi alat takvog tipa te je matrica kreirana da bi bila konkretna, upotrebljiva za detektiranje problematičnih točaka unutar civilnog društva neke zemlje. Matica za monitoring uspostavlja standarde, odnosno pruža optimalne, a ne minimalne standarde. Unutar matrice je uključeno tri oblasti: osnovna pravna jamstva sloboda; okvir financijske vitalnosti i održivosti udruga; i odnos države/državnih tijela i institucijama s organizacijama civilnog društva. Matrica uključuje 24 standarda, sveukupno 151 indikator za analizu.

Željana Buntić-Pejaković iz Cenzure plus u svom izlaganju osvrnula se na stanje civilnog društva u Hrvatskoj pri čemu je navela kako mnogi novi zakoni Republike Hrvatske prijete održivosti i radu organizacija. Također, istaknula je i poteškoće i needuciranost javne uprave koje nisu upoznate s radom udruga.

Preostali panelisti i panelistice, predstavnici/ce organizacija civilnog društva te državnih institucija, raspravljali su o brojnim temama važnim za trenutni status civilnog društva u Hrvatskoj. Zaključno je izneseno kako trenutni prijedlog Zakona o računovodstvu te zakona vezanog uz rad udruga uvelike prijete opstanku organizacijama civilnog društva koje su zaslužne za mnoge demokratske procese te napredak hrvatskog civilnog društva.