Vijesti

Pismo podrške povodom Prosvjeda roditelja djece s poteškoćama u razvoju

U daljnjem tekstu prenosimo Pismo podrške povodom Prosvjeda roditelja djece s teškoćama koji će se održati na Markovom trgu u Zagrebu danas, 8. rujna 2014. s početkom u 12.00 sati.

Pismo podrške povodom Prosvjeda roditelja djece s teškoćama u razvoju na Markovom trgu u Zagrebu, 8. rujna 2014. u 12:00 sati
„S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom NE“

Kuća ljudskih prava Zagreb daje punu podršku današnjem i svim budućim prosvjedima roditelja djece s teškoćama u razvoju zbog nebrige institucija države da osiguraju njihovoj djeci asistente bez kojih se ne mogu na primjeren način uključiti u nastavu, pa time bivaju izravno diskriminirana.

Roditelji ističu kako je sudbina više od stotinu djece s teškoćama u razvoju neizvjesna zbog neočitovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te neobjavljenih rezultata natječaja za Osiguravanje pomoćnika u nastavi.

Porazno je što niti jedno ministarstvo ne preuzima odgovornost zbog neosiguravanja potrebnih sredstava, a resorni ministar potvrđuje žalosnu činjenica da u ovogodišnjem proračunu za to nisu ni predviđena sredstva. Propuštena je i prilika dobivanja znatnih sredstava iz europskog fonda.

Zgrožena postupkom nadležnih institucija, Kuća ljudskih prava podržava zahtjeve roditelja i smatra kako je sustavno rješenje ovog problema nužno.

Budući da je Hrvatska potpisnica UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Konvencije o pravima djeteta, Vlada je dužna poštivati prava osoba s invaliditetom te na najkvalitetniji način skrbiti o njima.

U ime Kuće ljudskih prava Zagreb,

Sanja Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora
Milana Romić, programska voditeljica