Vijesti

Podržite Rode na Plitvicama

Organizacija civilnoga društva RODA – Roditelji u akciji prikuplja financijska sredstva za sudjelovanje na simpoziju koji će se održati na Plitvicama.
Podržite ih u nastojanju prikupljanja financijskih sredstava i donirajte!

Prenosimo u cijelosti tekst sa Indiegogo:

Kakav pristup žene trebaju? 

Kada žele utišati glas žena i osporiti njihova prava nad vlastitim tijelom – vrijeme je za akciju. Na Plitvicama se 8. i 9. travnja 2016. održava simpozij Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda.

Na ovom simpoziju će biti riječi o ženinu pravu da odlučuje o svojem tijelu – radilo se o trudnoći, porodu ili prekidu trudnoće na zahtjev žene. Pozvali su nas da predstavimo našu ulogu roditeljske udruge, udruge koja zastupa pravo žene  na odlučivanje u svojem porodu. I mi smo prihvatile. No, kad smo vidjele teme skupa, shvatile smo da ovo neće biti običan simpozij. Rasprave i teme naslovljene kako slijedi:

  • Tko odlučuje o tijeku poroda: roditelji, liječnici ili forum društvenih mreža?
  • Odbijanje za život nužne intervencije na porodu – novo lice čedomorstva?
  • Psihološki profil rodilje koja svjesno odbija medicinsku intervenciju i time ugrožava zdravlje i život djeteta
  • Okrugli stol Priziv savjesti ginekologa kod prekida trudnoća

ne smijemo pustiti da prođu nezapaženo, bez komentara javnosti i bez sudjelovanja korisnica, pacijentica i žena.

Za to trebamo vašu pomoć. Da bi 10 Rodinih članica prisustvovalo Simpoziju, treba nam oko 15.000 kuna. Svaka donacija, pa i ona najmanja, pomoći će nam da postignemo cilj, i da osiguramo da se čuje i naš stav i naš glas: Nama ne treba grublji pristup. Moj porod, moje tijelo, moj izbor. 

Zašto nas podržati?

Roda već 15 godina aktivno djeluje na promjenama zdravstvenog sustava, zagovarajući pravo žena na zdravstvene usluge utemeljene na najboljim, znanstveno dokazanim praksama koje osiguraju njeno dostojanstvo i sigurnost.

Simpozij Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda  je mjesto gdje Roda može direktno tražiti i dobiti odgovore hrvatskih ginekologa o njihovim stavovima vezanim uz budućnost maternalne skrbi u Hrvatskoj.

Svojom ćete uplatom pomoći da publiku na simpoziju čine i Rodine aktivistice koje slušaju glas rodilja i žele ga glasno izreći: Nama ne treba grublji pristup. Moj porod, moje tijelo, moj izbor. 

Što će nam 2000 USD?

Novac će se potrošiti na troškove vezane uz prisustvovanje skupu, poput:
  • Kotizacije za sudjelovanje na simpoziju za deset sudionica iz udruge Roda
  • Noćenje s doručkom u pansionu *** kategorije za deset sudionica
  • Putovanje na Plitvice iz Zagreba, Istre i Dalmacije
Nemam više novaca ovaj mjesec. Mogu li pomoći na neki drugi način?
Naravno! Podržite naš cilj i crowdfunding kampanju na društvenim mrežama te aktivno dajte svoje viđenje o temama koje će se raspravljati na simpoziju. Roda će Vas pratiti i prenijeti vaše stavove na simpoziju.
https://www.indiegogo.com/projects/podrzi-rodu-na-plitvicama#/