Vijesti

Poziv na tribinu: Predstavljanje rezultata projekta Sigurni kvartovi

 • Je li kvart Maksimir siguran za sve? Što o tome kažu srednjoškolci/ke, što konobarice?
 • Što smo otkrili obilaskom kvarta – gdje se osjećamo sigurno a gdje nesigurno i iz kojeg razloga, treba li nešto mijenjati u kvartu?
 • Što znači sigurnost na javnim mjestima? Je li se percepcija sigurnosti na javnim mjestima razlikuje ovisno o spolu?
 • Je li ulično uznemiravanje prijetnja sigurnosti na javnim mjestima, i za koga?
 • Kako planirati i projektirati javne prostore s obzirom na sigurnost i rodni aspekt?

Ovo su neka od pitanja na koje će se govornice osvrnuti na tribini na kojoj će biti predstavljeni rezultati analize sigurnosti projekta u četvrti Maksimir, koje je provela inicijativa Hollaback Hrvatska u suradnji s  Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava kroz ljeto i jesen 2015. godine.

Tribina će se održati 19. travnja 2016. u 18 sati, Mislavova 11, Zagreb, konferencijska dvorana POGON-a, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Analiza sigurnosti uključivala je fokus grupe s mladima u kojima se raspravljalo o njihovom subjektivnom osjećaju sigurnosti te iskustvima s uznemiravanjem i nasiljem na javnim mjestima; upitnike s konobaricama koje rade u kafićima u Maksimiru u kojima su se ispitala njihova iskustva s uznemiravanjem i nasiljem na javnim mjestima i prilikom rada u kafiću te obilazak četvrti uz vođenje evidencije o raznim kriterijima poput dostupnosti javne rasvjete, blizine javnog prijevoza i taxi stajališta i dr.

Na tribini će sudjelovati:

 • Ajla Šabić (učenica Učeničkog doma Dora Pejačević)
 • Ljubica Matijević-Vrsaljko (članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba)
 • Dominik Etlinger (predsjednik Odbora za mladež Grada Zagreba)
 • Sonja Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja UIII)
 • Barbara Perasović (Hollaback Hrvatska)
 • Josipa Tukara (Ženska soba)

Moderatorica: Martina Horvat (Hollaback Hrvatska)

PROJEKT SIGURNI KVARTOVI

Analiza i tribina dio su projekta „Sigurni kvartovi“, koji se proveo uz volonterski angažman Hollabacka Hrvatska i Ženske sobe.

Opći ciljevi projekta su analiza sigurnosti gradske četvrti Maksimir te, na osnovi analize, povećanje sigurnosti i osnaživanje mladih u četvrti.

Nakon provedene analize i tribine, u sklopu projekta slijedi izrada akcijskog plana u kojem su prezentirani zaključci analize sigurnosti te naši prijedlozi poboljšanja sigurnosti četvrti, slanje akcijskog plana mjesnoj samoupravi Maksimir te provedba radionica s mladima iz četvrti, s ciljem učenja prepoznavanja i načina reakcija na ulično rodno uznemiravanje i nasilje.

 

HOLLABACK HRVATSKA

Hollaback! je međunarodni pokret posvećen iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja žena i LGBTIQ osoba.

Hollaback Hrvatska je lokalni ogranak međunarodnog pokreta, a osnovan je kao neformalna inicijativa 2011. godine. Dosadašnje aktivnosti u Hrvatskoj među ostalim uključuju podizanje svjesnosti o problemu putem sakupljanja iskustava žrtava uznemiravanja, istraživanja, radionice i predavanja o uličnom uznemiravanju, te edukacije o ovom problemu u zagrebačkim klubovima.