Vijesti

Poziv za profesore/ice i stručne suradnike/ce s područja Sisačko-moslavačke županije na edukaciju “Suzbijanje nasilja u obitelji i seksualnog nasilja”

Ženska soba – Centar za seksualna prava poziva na dvodnevnu edukaciju „Suzbijanje nasilja u obitelji i seksualnog nasilja“, koja će se održati 04. i 05. ožujka 2016. (petak i subota) u Donjoj Stubici (hotel Terme Jezerčica).

Edukacija je namijenjena profesorima i profesoricama, stručnim suradnicima i suradnicama koji rade u osnovnim i srednjim školama na području Sisačko – moslavačke županije (N= 12 osoba).

Cilj edukacije je aktivno uključiti i educirati stručne osobe koje rade s djecom i mladima o prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji i seksualnog nasilja među mladima te u konačnici povećati znanje učenika/ca o zaštiti ljudskih prava, problematici nasilja u obitelji i seksualnog nasilja te ih aktivno uključiti u prevenciju.

Teme edukacije su: oblici, rasprostranjenost i posljedice rodno uvjetovanog nasilja, zakonodavni okvir, uloga Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, njegove odrednice i obaveze za sva nadležna tijela i institucije, kao i mjesta za pomoć i podršku malodobnim žrtvama seksualnog nasilja. Također, sudionice i sudionici edukacije upoznat će se s modelima provođenja prevencijskih radionica za mlade.

Edukaciju će voditi trenerice s višegodišnjim iskustvom u radu na problematici nasilja u obitelji i seksualnog nasilja:

  • dr. sc. Maja Mamula, psihologinja (Ženska soba)
  • Branka Žigante Živković, sutkinja (Visoki prekršajni sud, predsjednica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama)
  • Antonija Hojt Ilić, socijalna pedagoginja (Ženska soba)

Edukacija je besplatna za sve sudionike i sudionice, a organizatorice treninga osigurat će troškove puta (cijena javnog prijevoza, prijeđeni kilometri automobilom), smještaj, obroke i osvježenje u pauzama.
S obzirom na to, od svih sudionica i sudionika očekujemo da:

  • 1) Održe najmanje 2 radionice za učenike/ce u trajanju jednog školskog sata „Prevencija seksualnog nasilja“ u svojoj školi (osnovne informacije o seksualnom nasilju, mogućim mehanizmima zaštite i mogućim oblicima pomoći i podrške)
  • 2) Održe 1 predavanje za roditelje u svrhu upoznavanja s problemom i prevencije nasilja u obitelji i seksualnog nasilja (u sklopu roditeljskog sastanka ili na neki drugi način koji odaberu)

Tek nakon održanih radionica za učenike/ce i roditelje, sudionici/e dobit će potvrde o sudjelovanju na edukaciji.
Rok za prijavu za sudjelovanje na cjelodnevnoj edukaciji je 23.02.2016.

Zainteresirane molimo da se prijavite putem e-maila Ženske sobe zenska.soba@zenskasoba.hr ili telefonom (01/6119-174). U slučaju da su Vam potrebne bilo kakve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju.

S obzirom da je broj mjesta iznimno ograničen (12 osoba), kao i da nema definiranih kriterija prihvaćanja prijave, prijave će se prihvaćati dok mjesta ne budu popunjena.
Ističemo da je moguće maksimalno sudjelovanje dviju osoba iz iste škole.

Edukacija je sastavni dio projekta “Budućnost bez nasilja!” kojeg financijski podržava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
Projekt provodi Ženska soba – Centar za seksualna prava u partnerstvu s Tehničkom školom Sisak i Centrom za žene Adela, Sisak.