Vijesti

Poziv za sudjelovanje u dokumentarnom filmu “3 minute dovoljne da te ubiju”

Damian Nenadić i Espi Tomičić su u fazi pripreme scenarija za film radnog naslova “3 minute dovoljne da te ubiju”. Prenosimo poziv:

“Film se bavi nasiljem nad ženama. Za istraživanje ovakve teme želimo uključiti sudionice kroz intervjue. Kroz te intervjue bi htjeli razaznati što se točno dogodilo i koji su po vas bili ishodi takvih situacija i kako se osjećate. Htjeli bi napomenuti da je naš projekt tek u povojima i da nam za sada intervjui služe kao materijal za istraživanje, međutim nije isključeno da će na kraju završiti u samom filmu što će biti honorirano. Intervjue ćemo snimati kod Damiana doma u opuštenoj atmosferi u trajanju od par sati, ako želite u svom prostoru ili nekom neutralnom, to je isto okej. Na samom snimanju će s nama biti i psihologinja s kojom možete pričati i raditi ako to želite. Svima kojima treba još objašnjenja neka slobodno pitaju na mail mozejasamza@gmail.com, a možemo dogovoriti i neku kavu/ razgovor prije samoga snimanja. Za vas koje dolazite iz drugih regija/ gradova osigurat ćemo putne troškove i smještaj. Intervjue bi snimali tijekom studenog i prosinca.

Datumi kada NE možemo snimati u studenom: 9, 16,18,20, 22, 27, 29, a sve ostale datume možemo, kroz čitav prosinac smo slobodni i možemo kad god vama paše. Kratak opis filma :kroz formu dokumentarno- igranog hibrida pratimo priču šest žena koje su preživjele fizičko i/ ili seksualno nasilje od strane muškaraca (sudionica i glumica). Protagonistkinje predstavljaju širok dijapazon življenja ženskog rodnog identiteta u regiji. Nažalost, različita vrsta reprezentacije rodne uloge žene, kakva god ona bila, često završava nasiljem i napadima u javnom prostoru, a srž problema nije kakva žena jest i na koji način se reprezentira, nego sam identitet žene kao takav. U ovom će filmu fokus biti usmjeren na razabiranje motiva napada, odnosno na osvjetljavanje društvenih uvjeta unutar koji je moguće da osobe koje se javno prezentiraju kroz ženski identitet budu neprekidno zlostavljane i ponižavane od strane nepoznatih (muških) sugrađana.

Film će se spomenutim problemima baviti uzimajući koncept „drugosti“ kao narativnu pretpostavku, pokušavajući pokazati do koje se mjere uspostava dominantne identitetske matrice u Hrvatskoj održava kroz isključivanje Drugog, ne tek simboličko, nego i fizičko.Intervjui će se snimati u dva puta, a identitet sudionica može i ne mora biti otkriven (lice, ime i prezime).Prijave možete poslati (s pričama ili bez) na mozejasamza@gmail.com i espi.tomicic@gmail.com, a u naslov maila samo napišite “3 minute dovoljne da te ubiju”. ”