Vijesti

Predavanje „Obavještavanje žrtava o otpustu počinitelja kaznenih djela s izdržavanja kazne zatvora – suradnja s organizacijama civilnog društva i državnim ustanovama u pružanju podrške žrtvama“

Dana 18.2.2.2015. je članica Ženske sobe psihologinja Laura Marković sudjelovala na predavanju „Obavještavanje žrtava o otpustu počinitelja kaznenih djela s izdržavanja kazne zatvora – suradnja s organizacijama civilnog društva i državnim ustanovama u pružanju podrške žrtvama“ koje je organizirala Samostalna služba za podršku žrtvama i svjedocima u prostorijama Ministarstva pravosuđa u Zagrebu.

Cilj predavanja je bio upoznati prisutne stručnjake/inje u području socijalne skrbi, iz vladinog i nevladinog sektora, s radom Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima u posljednje dvije godine, te razmijeniti informacije s prisutnima, a s ciljem pružanja kvalitetnije i sveobuhvatne podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Pročelnica službe Nikica Hamer Vidmar istakla je primjer kvalitetne suradnje sa Ženskom sobom, koja je vidljiva iz statističkog podatka da u 20,5% slučajeva Služba žrtve dalje upućuje na Žensku sobu kao referentno mjesto za dodatnu psihološku, pravnu, terapijsku, liječničku pomoć žrtvama seksualnog nasilja. Podsjećamo da bi prema preporukama Vijeća Europe u Hrvatskoj trebalo djelovati 12 centara za žrtve seksualnog nasilja, a za sada imamo situaciju da je Centar za žrtve seksualnog nasilja Ženske sobe na ukupnom broju od 2.218,554 žena jedini takav u Hrvatskoj.

Više o radu Samostalne službe za podršku žrtvama i svjedocima možete saznati na sljedećem linku.