Vijesti

Predstavljena nacionalna kampanja “Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji”

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena je nacionalna medijska kampanja “Zaustavimo nasilje nad ženama i u obitelji”, 1. lipnja 2021.

Predstavnica Ženske sobe Josipa Tukara Komljenović sudjelovala je na događaju predstavljanja Nacionalne medijske kampanje pod sloganom „#empatijasada – Za društvo bez nasilja” koja ima za cilj senzibilizirati javnost o štetnosti i neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, važnosti prevencije nasilja, obvezi prijavljivanja nasilja te promovirati besplatne telefonske linije 116 006 kao dio sustava prevencije od nasilja i zaštite žrtve.

Kampanju je između ostaloga predstavio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je poručio kako svi imamo odgovornost prijaviti nasilje i time spriječiti daljnje zlostavljanje, a potencijalno i spasiti nečiji život. 

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miran Špek na predstavljanju je pozdravio i predstavnice i predstavnike Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, te također naglasio kako nije riječ o broju primarno namijenjenom za prijavu nasilja – već za podršku. Upravo podrška i informiranje žrtava i članova njihovih obitelji, naglasio je,  važan je čimbenik koji utječe na odluku žrtve da nasilje prijavi.

Besplatna nacionalna telefonska linija 116 006, dostupna je 24 sata, 7 dana u tjednu, vikendima i blagdanima. Linija je pokrenuta 25. studenog 2020. godine i pruža psihološku pomoć i savjetovanje, te posreduje u ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć i zdravstvenu zaštitu.