Vijesti

Predstavljena web stranica “Sigurno mjesto”

Ženska soba predstavila je 22. veljače 2012. godine u Hotelu Dubrovnik web stranicu „Sigurno mjesto“, namijenjenu ženama žrtvama nasilja, kao i institucijama i organizacijama civilnog društva koje rade na ovoj iznimno važnoj društvenoj problematici.
Predstavljanje web stranice otvorila je Anita Valo iz grupe Meritas sa pjesmom „Ti znaš“ koja je i službena pjesma ove kampanje a govori upravo o nasilju nad ženama. Prisutni/e su imali/e priliku čuti i radijske jinglove osmišljene i snimljene za ovu kampanju. Uslijedila su uvodna izlaganja kojima su svoju podršku kampanji iskazale:

 

  • mr. sc. Zrinka Vrabec Mojzeš, Ured predsjednika Republike Hrvatske
  • mr. sc. Helena Štimac Radin, Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske
  • Branka Žigante Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda

 

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula predstavila je samu stranicu Sigurno mjesto, a predstavljanje je zaključeno glazbom kojom su sve prisutne oduševile Anite Valo i Meri Jaman iz grupe Meritas te Jelena Radan.
Moderiranjem čitavog događaja svoj doprinos kampanji “U tri klika biraj život bez nasilnika” dala je i Ida Prester.
Web stranica „Sigurno mjesto“  dio je nacionalne kampanje protiv nasilja nad ženama „U tri klika biraj život bez nasilnika“ koju je  financijski  podržalo Ministarstvo socijalne politike i mladih, kao i Grad Zagreb – Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, koji je partner na projektu.

Web stranica sastoji se od dva dijela. Dio namijenjen žrtvama uključuje mogućnost pretraživanja nadležnih institucija i organizacija za pružanje pomoći. Također uključuje informacije vezane uz oblike nasilja, rasprostranjenost, posljedice, najčešća pitanja, kao i druge koje žrtvama mogu pomoći u procesu donošenja odluke za prekidanje kruga nasilja i nalaženje odgovarajuće pomoći i podrške.

Dio namijenjen nadležnim tijelima, institucijama i organizacijama civilnog društva će osim kontakt podataka i relevantnih tekstova o problemu biti otvoren za razmjenjivanje  informacija o tekućim događanjima i treninzima, kako bi se unaprijedila suradnja između svih aktera koji pružaju pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja.
Kampanju  podržavaju brojne javne osobe iz svijeta glazbe, umjetnosti i znanosti. Među njima su brojni glazbenici/e – Jelena Radan, Meritas, Sandra Bagarić, Martina Tomčić, Nina Badrić, Luka Nižetić, Ida Prester, Maja Vučić, Ivica Propadalo i bend Teška industrija, Davorin Bogović, Žan Jakopač, Ana i Mario Rucner, radijske voditeljice Irina Čulinović, Sonja Šarunić, Barbara Kolar, spisateljice Rujana Jeger i Mima Simić, sociolog i seksolog Aleksandar Štulhofer, glumačko-redateljska ekipa koju čine Ksenija Marinković, Urša Raukar, Goran Bogdan, Vinko Brešan, Mario Kovač, Ana Begić, Petra Dugandžić, Lada Bonacci, dizajner Ivica Skoko  i druge javne osobe.
Ovim putem zahvaljujemo gošćama predavačicama kao i svima koji su svojim prisustvovanjem na predstavljanju web stranice “Sigurno mjesto” podržali/e ovu kampanju.

Potražite “Sigurno mjesto” na www.sigurnomjesto.hr