Vijesti

Premijerno prikazivanje filma “Hrabra djevojka” u Kinu Europa

‘HRABRA DJEVOJKA’ U KINIMA

U četvrtak, 22. listopada na program zagrebačkog kina Europa te drugih nezavisnih kina stiže film ‘Hrabra djevojka’ (orig. Difret), nagrađen priznanjima na Sundanceu i Berlinaleu, a prikazivanje filma ostvaruje se u suradnji s organizacijom Ženska soba – Centar za seksualna prava, koja djeluje s ciljem osnaživanja žena u borbi protiv seksualnog nasilja. Tijekom prikazivanja u domaćim kinima distributer filma, Zagreb Film Festival, donirat će tri kune od svake prodane ulaznice organizaciji Ženska soba.

Debitantsko dugometražno ostvarenje etiopijskog redatelja Zeresenayja Meharija snimljeno je prema istinitom događaju, a govori o četrnaestogodišnjoj djevojčici Hirut koja je u samoobrani ubila jednog od svojih otmičara i silovatelja. Odvjetnica Meaza nastoji ju spasiti od izgledne smrtne kazne, no situaciju otežava činjenica da se radi o jednom od uobičajenih lokalnih običaja otimanja i prisvajanja nevjeste.

Međutim, prema redateljevim riječima, ovaj film nema negativaca, a ako u njemu i postoji neprijatelj, to nije osoba, već tradicija. ‘Hrabra djevojka’, naime, otkriva kompleksnost etiopijske svakodnevice u kojoj se duboko ukorijenjeni agresivni patrijarhat sukobljava s nastojanjima novih generacija koje Etiopiju žele transformirati u državu jednakih prava. Događaj prema kojem je film snimljen zbio se 1996. godine, no riječ je o široko rasprostranjenom običaju otmice djevojčica i sklapanja maloljetničkih brakova. Nastanku ovog “malog filma s velikom misijom” (Los Angeles Times) kumovala je i sama Angelina Jolie kao producentica, ističući da film “pokazuje kako hrabrost odvažnih pojedinaca može probuditi svijest čitavog društva”.

Prvo prikazivanje filma zakazano je za četvrtak, 22. listopada, uoči 1. međunarodne konferencije o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, koju organizira Ženska soba u partnerstvu s Uredom za ravnopravnost spolova Vlade RH i Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) te u su-organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja prema ženama i djevojkama. Nakon prve projekcije 22. listopada tri izlagačice na diskusiji- lepa mlađenović, Sanja Kovačević i Jelena Tešija – uz moderaciju Paule Zore raspravljat će o važnosti osvještavanja i nužnosti borbe protiv nasilja nad ženama.

Također, film će tijekom kino distribucije organizirano moći pogledati i učenici srednjih škola, a te će projekcije popratiti i kratak razgovor s predstavnicama i predstavnicima Ženske sobe i inicijative Hollaback, posvećene iskorjenjivanju uličnog uznemiravanja kao jedne od najraširenijih praksi rodno uvjetovanog nasilja.

Više informacija o filmu potražite na: www.kinoeuropa.hr .
Informacije o 1. međunarodnoj konferenciji o seksualnom nasilju ‘Sustav javnih politika i podrške za žrtve seksualnom nasilja’ možete potražiti na: www.zenskasoba.hr/konferencija2015