Vijesti

Prikupljen velik broj potpisa na javnoj akciji simbolično nazvanoj “Potpisujem!”

Ženska soba provodila je od 30.09. – 02.10.2011. na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu javnu akciju simbolično nazvanu „Potpisujem!“ koja je dio projekta „Prevencija seksualnog nasilja – korak po korak“, financijski podržanog od strane Cooperating Netherlands Found for Central and Eastern Europe.

Ciljevi akcije bili su:

  • upozoriti javnost o potrebi za uvođenjem sustavne i obvezne edukacije o  prevenciji seksualnog nasilja među mladima u srednje škole;
  • prikupiti što veći broj potpisa građana i građanki koju podržavaju ovakvu inicijativu;
  • iskazati podršku Kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom.

 

Sama javna akcija uključivala je štand sa informativnim materijalima (letci i bedževi izrađeni posebno za ovu prigodu), postavljanje platna od 10 metara te nastup „Zlih bubnjara“.

Platno na kojemu su građani/ke svojim potpisom davali podršku ovoj akciji već prvi dan akcije bilo je ispunjeno te smo naknadno postavili i drugo platno koje je do kraja akcije također bilo ispunjeno brojnim potpisima, ali i komentarima koji podržavaju svaki oblik borbe protiv nasilja.

Ista javna akcija  održana je i u Virovitici, Pakracu i Sisku u suradnji sa partnerskim organizacijama na projektu:  S.O.S. telefon – Poziv u pomoć Virovitica,  Centar za podršku i razvoj civilnog društva „DELFIN“ i  Centar za žene Adela.

Veliki broj prikupljenih potpisa građana/ki ukazuje da je javnost svjesna problema seksualnog nasilja i nasilja među mladima općenito, te podržavaju svaku inicijativu suzbijanja nasilja.

Platna iz svih gradova u kojima je akcija održana dostaviti će se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, te nadamo se potaknuti inicijativu da se u srednje škole uvede kontinuirana i sustavna edukacija o seksualnom nasilju.

Ova akcija ne bi bila moguća bez pomoći naših dragih volonterki kojima ovim putem od srca zahvaljujemo. Također zahvaljujemo „Zlim bubnjarima“ na svojem odličnom nastupu te svim građanima/kama koji su podržali javnu akciju.