Vijesti

Prvi zagrebački CHALK WALK protiv uličnog uznemiravanja

Organizacija Hollaback! Hrvatska poziva sve zainteresirane građane i građanke na prvi zagrebački Chalk Walk koji će se održati 05.lipnja, 2014. na parkiralištu ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3 u 17.00 sati.

Jedna od temeljnih ideja Hollabacka je da svatko treba reagirati na svaki oblik uličnog uznemiravanja (fizičkog, verbalnog, neverbalnog…) te time doprinijeti zaustavljanju rodno uvjetovanog nasilja na ulicama čiju najugroženiju skupina čine žene i LGBTIQ osobe. Primjeri takve vrste uličnog uznemiravanja su vrijeđanje, obraćanje pogrdnim imenima, komentiranje izgleda, diranje, masturbacija na javnom mjestu, praćenje, prijetnje napadom te svako slično ponašanje koje kod osobe koja je doživjela nepoželjno ponašanje izaziva negativne emocije poput neugode, srama, ljutnje ili straha.

Chalk walk predstavlja oblik javnog prosvjeda protiv kulture uznemiravanja, ali i metodu vraćanja moći u ruke uznemiravanih. Ideja organizacije takvog događaja nastala je po uzoru na slična događanja u organizaciji pokreta Hollaback!  u drugim državama, a sastoji se od crtanja crteža i ispisivanja natpisa kredom protiv rodno uvjetovanog nasilja, te upućivanja poruka uznemiravateljima.

Više o samom događaju može se potražiti na facebook-u: https://www.facebook.com/events/558751527576120/

Chalk Walk