Vijesti

Radionica „Psihološke posljedice traume seksualnog zlostavljanja u ratu i njihov utjecaj na davanje iskaza preživjelih u istražnim i sudskim postupcima“

U sklopu projekta “Prava i potrebe ratnih žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj” koji se trenutno provodi u Republici Hrvatskoj, 18. prosinca 2013. u Kući ljudskih prava u Zagrebu, održana je radionica “Psihološke posljedice traume seksualnog zlostavljanja u ratu i njihov utjecaj na davanje iskaza preživjelih u istražnim i sudskim postupcima”. Organizatori radionice su bili UNDP, Ministarstvo branitelja RH i udruga B.a.B.e.

Projektnim se aktivnostima, u suradnji s brojim državnim tijelima i partnerskim organizacijama nastoje premostiti jazovi vezano uz nedostatne podatke o osobama koje su proživjele seksualno nasilje u ratu, procijeniti i ojačati kapaciteti za provođenje istraga, unaprijediti domaće zakonodavstvo koje nije u potpunosti u skladu s međunarodnim standardima te potaknuti organiziranje mreže institucionalnih i vaninstitucionalnih pružatelja psiho-socijalne podrške preživjelima i njihovim obiteljima.

Jasmina Papa iz UNDP-a je sudionicama i sudionicima predstavila projekt i stajalište UNDP-a, dr. Mladen Lončar iz Ministarstva branitelja RH predstavio je rezultate istraživanja o seksualnom nasilju u radu, dok je Marijana Senjak, psihologinja i terapeutkinja u području traumatske psihologije govorila o psihološkim posljedicama traume seksualnog zlostavljanja u ratu i njihov utjecaj na davanje iskaza.

Na radionici su sudjelovale predstavnice i predstavnici raznih organizacija i udruga pa tako i iz UNDP-a, Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama, udruge B.a.B.e., Udruge za podršku žrtvama i svjedocima- Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja te Ženske sobe – Centra za seksualna prava.