Vijesti

Spol, rod i reproduktivna prava mladih

S učenicama iz učeničkog doma “Dora Pejačević” te učeničkog doma “Hrvatskog učiteljskog konvikta” iz Zagreba u utorak, 10.11.2015 godine održana je radionica naziva “Spol, rod i reproduktivna prava mladih”. Radionica je održana u prostoru Ženske sobe, a vodili su je Josipa Tukara i Noah Pintarić.

Učenice su imale priliku naučiti razlikovati spol i rod, što su rodne uloge te koji su društveno propisani obrasci ponašanja za žene i muškarce. Na radionici se također razgovaralo i spolnom i reproduktivnom zdravlju mladih te što mladi mogu učiniti u borbi protiv stereotipnih stavova te mitova o zdravlju mladih.

Nastavak održane radionice je snimanje kratkog edukativnog video filma na temu stereotipnih rodnih uloga i mitova vezanih uz spolno i reproduktivno zdravlje djevojaka i mladića. U kreiranju i realizaciji nastanka video filma sudjelovat će učenice ranije spomenutih učeničkih domova srednjih škola u Zagrebu.

Radionica je sastavni dio projekta “Razbijmo mitove o našem zdravlju!”, financijski podržanim od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.