Vijesti

“Standardi skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba”

Publikacija naziva “Standardi skrbi za zdravlje transpolnih, transrodnih i rodno nenormativnih osoba” – 7. verzija službeni je prijevod Standarda skrbi Svjetske strukovne organizacije za zdravlje transrodnih osoba (engl. The World Professional Asociation for Transgender HEALTH – WPATH ) na hrvatski jezik.

Standardi skrbi temelje se na najboljoj dostupnosti znanosti i ekspertnom strukovnom konsenzusu. S obzirom kako dolaze iz sjevernoameričke i zapadnoeuropske perspektive, neophodno ih je prilagoditi drugim dijelovima svijeta. U 7. verziji se predlažu neki mogući načini razmišljanja o kulturnoj relativnosti i kulturnoj kompetentnosti.

Standardi skrbi u prvome redu služe kao kliničke smjernice za zdravstvene djelatnike/ce koji/e skrbe o transpolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama. Te smjernice ukazuju na sigurne i učinkovite načine kojima se transpolnim, transrodnim i rodno nenormativnim osobama može pomoći da postignu trajno zadovoljstvo svojim rodnim identitetima, a samim time i unaprijediti njihovo opće zdravstveno stanje, psihološku dobrobit i samoispunjenje.
Navedene Standarde skrbi mogu koristiti i pojedinci/ke, njihove obitelji i društvene institucije i društvene institucije da bi doznali na koji način i oni mogu promicati optimalno zdravlje za članice i članove te raznolike populacije.

Publikacija je izdana u sklopu projekta “Rodna ravnopravnost za sve- vrijeme je za trans prava. Nositeljica projekta je Ženska soba – Centar za seksualna prava, a partner na projektu je Trans Aid – Udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba. Publikacija je nastala uz financijsku podršku Europske unije – Europskog instrumenta za demokratizaciju i ljudska prava te Vlade Republike Hrvatske – Ured za udruge.

Online verziju publikacije možete preuzeti ovdje.