Vijesti

Stručni skup 3. Protokol Konvencije o pravima djeteta

Dana 08. rujna 2015. godine, održan je stručni skup Treći Protokol Konvencije o pravima djeteta (pravo djeteta na pritužbu odboru za prava djeteta).

Treći Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta (Optional protocol to the Convention on the Rights of the Child on a Communications Procedure), koji se odnosi na postupak podnošenja pritužbe UN-ovom Odboru za prava djece, stupio je na snagu u travnju2014. Omogućio je djeci zemalja koje su ratificirale taj protokol da podnesu tužbe zbog kršenja njihovih prava kada nisu dobili odgovarajuću zaštitu na nacionalnom nivou. Republika Hrvatska Protokol nije potpisala, pa se otvaraju pitanja o potpunijoj zaštiti prava djece u RH. Stručnjaci UN-ovog Odbora za prava djece imaju široke ovlasti reakcija nakon razmatranja pritužbe djece. Uvodničari u javnu tribinu, odnosno okrugli stol bili su: prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, predstojnica Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je ukratko pojasnila zašto nam je potreban novi Protokol, koje su njegove specifičnosti te se na kraju osvrnula na situaciju u Hrvatskoj, odnosno postojeću razinu pravne zaštite.Uslijedilo je predavanje Helence Pirnat Dragičević, zamjenice Županijskog državnog odvjetnika koja se osvrnula na specijalizirana pitanja o pravima djeteta koja Protokol obuhvaća te na proceduru predviđenu Protokolom. Naposljetku je navela i neke od nedostataka Protokola, , primjerice nema obvezujuću snagu, već su odluke savjetodavnog karaktera. Na kraju, temu je zaokružila Ines Bojić, odvjetnica koja se bavi zastupanjem stranaka na međunarodnim sudovima, usporedbom Protokola s postupkom pred europskim sudom.

Nakon tematskih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su obuhvaćeni glavni zaključci skupa te preporuke za daljnje djelovanje.

Ispred Ženske sobe tribini je prisustvovala Špoljarić Irena.