Vijesti

Stručni skup Pravna podrška osobama koje su preživjele trgovanje ljudima

U utorak, 08. rujna, održan je stručni skup „Pravna podrška osobama koje su preživjele trgovanje ljudima“ u prostoru hotela Dubrovnik (dvorana ban Frankopan ) u Zagrebu. Stručni skup je održan u sklopu projekta „Ostvarimo prava! Rana pravna intervencija za žrtve trgovanja ljudima“, kojem je glavni cilj ustanoviti najbolje prakse u osiguravanju zaštite žrtava trgovanja ljudima kroz ranu pravnu intervenciju, te time unaprijediti njihov društveni oporavak i ulogu kao svjedoka.

S početkom u 12 sati, nakon otvaranja skupa i uvodne riječi organizatorica, uslijedila su tematska izlaganja učesnika/ca: predstavnika institucija, pravobraniteljstava, ministarstava, nevladinih organizacija i odvjetničkih ureda. Svatko od predstavnika je iznosio iskustva dobre prakse u svom radu, a potom se raspravljalo o napretku koji je postignut unazad posljednjih par godina u području podrške žrtvama trgovanja ljudima, a koji je posljedica adekvatne primjene važećih direktiva.

Ispred Ženske sobe na tribini je prisustvovala Paula Zore koja je govorila o pravnoj problematici u zastupanju žena žrtava seksualnog nasilja te o ograničenjima u pružanju pomoći i podrške.

Nakon tematskih izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj su obuhvaćeni glavni zaključci skupa te preporuke za daljnje djelovanje.