Vijesti

Sudjelovanje na okruglom stolu na temu zaštite žrtava

Predstavnice svih sastavnica mehanizma za zaštitu i potporu žrtvama kaznenih djela i prekršaja u Hrvatskoj razmijenile su iskustva na okruglom stolu „Zaštita žrtava“ 18. lipnja 2021. godine

U organizaciji Policijske akademije je dana 18. lipnja održan okrugli stol „Zaštita žrtava“ na kojoj su predstavnice pojedinih sastavnica nacionalnog mehanizma za zaštitu i potporu žrtvama kaznenih djela i prekršaja razmijenile iskustva s predstavnicom Berlinske policije Anjom Jass, koja je zadužena za osposobljavanje policijskih službenika za pristupanje žrtvama i razgovor s njima.

Na okruglom stolu su rad svojih državnih institucija te rad organizacija civilnoga društva predstavile načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak, Maida Pamuković iz iz Službe za podršku žrtvama i svjedocima Ministarstva pravosuđa i uprave, Mirjana Car iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja Mateja Meštrović, Ana Jedličko iz Uprave kriminalističke policije te Sanja Mladenić s Policijske akademije.

Ispred Ženske sobe je rad organizacije te rad „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ predstavila predstavnica organizacije, Josipa Tukara Komljenović.

Sve sudionice okruglog stola su prezentirale specifičnosti i izazove rada vezanog uz zaštitu žrtava iz pozicije svojih institucija, jednoglasno naglasivši kvalitetu suradnje i koordinacije između pojedinih sastavnica mehanizma u Hrvatskoj.

Tijekom završnog dijela okruglog stola, Anja Jass je ukratko predstavila situaciju vezanu za problematiku u Berlinu, istaknuvši razinu profesionalnosti i suradnje koju je u Hrvatskoj uočila na tom polju – od obrazovanja do samog rada sa žrtvama. „Sve počinje sa znanjem – o obiteljskom i ostalim vrstama nasilja te pravima žrtava – te je u Berlinskoj policiji najveći izazov bio razvoj programa za osposobljavanje policijskih službenika“, naglasila je. „I zato sam se i odlučila pokrenuti ovaj projekt i vidjeti kako se s tim izazovima nose druge zemlje.“

Anja Jass je dan ranije, 17. lipnja 2021. godine i posjetila Žensku sobu kada je imala prilike detaljnije se upoznati s radom organizacije, radom savjetovališta Centar za žrtve seksualnog nasilja te radom 11 organizacija civilnoga društva koje djeluju u okviru „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“.

Izvor fotografije: Policijska akademija, Ministarstvo unutarnjih poslova