Vijesti

Sudjelovanje na okruglom stolu o rodno uvjetovanom nasilju

Članica Ženske sobe sudjelovala je na okruglom stolu o rodno uvjetovanom nasilju 18. lipnja 2021. godine u organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Marijana Senjak, psihologinja i psihoterapeutkinja u Centru za žrtve seksualnog nasilja je održala izlaganje na okruglom stolu održanom u Knjižnici Francuskog instituta u Hrvatskoj koja je predstavila rad Ženske Sobe u području rodno uvjetovanog nasilja s naglaskom na seksualno nasilje protiv žena.

Okrugli stol je održan kao dio aktivnosti kojima se obilježava međunarodna konferencija Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) u organizaciji UN-a i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika, a koji će se održati od 30. lipnja do 2. srpnja ove godine.

Uvodnu riječ okruglom stolu dao je Yannick Andrianarahinjaka, prvi savjetnik Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj, dok je veleposlanica Foruma generacijske ravnopravnosti, Delphine O, putem video prijenosa predstavila Forum.

Ostale predavačice su bile: Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Françoise Guyot, francuska tužiteljica odgovorna za borbu protiv obiteljskog nasilja pri tužiteljstvu Visokog suda u Parizu; Ernestine Ronai, francuska feministkinja zadužena za borbu protiv nasilja u obitelji pri Visokom vijeću za ravnopravnost spolova Francuske Republike; Sunčica Lazanski, psihologinja Médecins du Monde Hrvatska; Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb; te Maja Munivrana s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Okrugli stol zaključen je pregledom situacije u Francuskoj, u Hrvatskoj i Bugarskoj u kontekstu pandemije te raspravom o budućoj suradnji u području rodno uvjetovanog nasilja.