Vijesti

Sudjelovanje na okruglom stolu o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju

Članica Ženske sobe sudjelovala je na okruglom stolu o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju 11. lipnja 2021. godine u organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj.

Josipa Tukara Komljenović je održala izlaganje na okruglom stolu održanom u Knjižnici Francuskog instituta u Hrvatskoj, govoreći o tjelesnoj autonomiji, seksualnim i reproduktivnim pravima iz perspektive Ženske sobe. Okrugli stol je održan kao dio aktivnosti kojima se obilježava međunarodna konferencija Forum Generation Equality (Forum generacijske ravnopravnosti) u organizaciji UN-a i pod zajedničkim predsjedanjem Francuske i Meksika, a koji će se održati od 30. lipnja do 2. srpnja ove godine.

Uvodnu riječ okruglom stol dao je savjetnik za suradnju Francuskog Veleposlanstva u Hrvatskoj Guillaume Colin dok je veleposlanica Foruma generacijske ravnopravnosti, Delphine O, putem video prijenosa predstavila Forum i uvođenje koalicije o seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju.  Ostale predavačice i predavači bili su: Sharlen Sezestre, voditeljica međunarodnog zagovaranja u francuskom pokretu International Planned Parenthood (IPPF Francuska); Alexis Rinckenbach, voditelj ureda za europske i međunarodne poslove – Generalna uprava za socijalnu koheziju – Ministarstvo solidarnosti i zdravstva/Ministarstvo nadležno za ravnopravnost spolova;  Livia Otal, glavna koordinatorica za Médecins du Monde u Bugarskoj, i Rositsa Kratunkova, službenica za zagovaranje za Médecins du Monde u Bugarskoj; Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).