Projekt “ Building more effective protection: transforming the system for combating violence against women”, Vijesti

Tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Odbora za nacionalne manjine i Gradske koordinacije za ljudska prava

U prostorijama Gradske skupštine Grada Zagreba, dana 12. prosinca 2017. godine održana je zajednička tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba, Odbora za nacionalne manjine i Gradske koordinacije za ljudska prava na temu: „Femicid – situacija u Republici Hrvatskoj“.

U ime pravobraniteljice, pravni savjetnik, Nebojša Paunović iznio je iskustva institucije Pravobraniteljice u području nasilja prema ženama i u obitelji, s posebnim naglaskom na novo-osnovano tijelo za nadgledanje slučajeva ubojstava žena u Republici Hrvatskoj koje je Pravobraniteljica osnovala u listopadu ove godine pod nazivom „Femicide Watch“.

Koordinatorica Ženske sobe, dr.sc. Maja Mamula, održala je izlaganje na temu „Femicid – rizični faktori i nužni koraci“ te je istaknula kako muškarci u prosjeku ubiju jednu ženu u dva tjedna što je svakako zabrinjavajući podatak u Republici Hrvatskoj (novinski članak).

Na zajedničkoj tematskoj sjednici, nakon diskusije sudionika/ca jednoglasno su usvojena četiri zaključka:

  1. Potrebno je striktno i bez odstupanja provoditi politiku nulte tolerancije za nasilje prema ženama uz izricanje maksimalnih kazni počiniteljima;
  2. Potrebno je povećati broj skloništa za žene na području Grada Zagreba;
  3. Potrebno je bez zadrške javno osuditi sve oblike nasilja prema ženama;
  4. Potrebno je potpuno poštivati i provoditi postojeći zakonodavni okvir