Projekt “ Building more effective protection: transforming the system for combating violence against women”, Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja, Vijesti

Tematska sjednica o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela

Ženska soba – Centar za seksualna prava i SOS Virovitica organizirale su tematsku sjednicu o problematici seksualnog nasilja i važnosti Direktive 2012/29 EU o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela u Virovitici, 11. travnja 2017. godine.

Na sjednici su sudjelovali članovi i članice Županijskog međuresornog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama Virovitičko-podravske županije i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županij.

Tema tematske sjednice u skladu s naslovom pokrivala je opću problematiku seksualnog nasilja, problema s prijavama, trajanjem sudskog postupka, izrečenim kaznama, nedostatni brojem servisa za pomoć i podršku žrtvama, kao i nedostatnoj edukaciji stručnih osoba o tom problemu. Također, govorilo se o važnosti Direktive 2012/29 EU za zaštitu prava žrtava, trenutnim izmjenama Zakona o kaznenom postupku, kao i o izmjenama Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja.

Sjednica je trajala 2 sata. Uvodničarke su bile Desa Kolesarić (predsjednica SOS Virovitica, voditeljica Županijskog tima i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova) i dr. sc. Maja Mamula (koordinatorica Ženske sobe). U diskusiju su se uključili svi prisutni članovi i članice s primjerima iz prakse, ali i sa konkretnim sugestijama o mogućim poboljšanjima vezanim uz prijavu i procesuiranje seksualnog nasilja, mogućim poboljšanjima u radu sa žrtvama i nužnosti prevencijskih programa u okviru obrazovnog sustava.

Tematske sjednice su sastavni dio projekta “Relevantne institucije i organizacije civilnog društva – glas za žrtve seksualnog nasilja” koji financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Nositeljica projekta je Ženska soba, u partnerstvu s Udrugom Brod – grupom za ženska ljudska prava i Gradom Slavonskim Brodom.

IMG_1635

IMG_1637