dr. sc. Maja Mamula

Koordinatorica Ženske sobe

About Me:

Education & Training

Osnivačica i koordinatorica Ženske sobe. Po struci psihologinja, ujedno i aktivistkinja za ženska prava, predavačica, trenerica, istraživačica i savjetodavka za temu rodno uvjetovanog nasilja, sa ekspertizom za seksualno nasilje, više od 25 godina. Kao stručnjakinja u ovom području članica je brojnih nacionalnih odbora i radnih skupina u razvoju strategija ili javnih politika za borbu protiv nasilja nad ženama s posebnim naglaskom na seksualno nasilje. Kao koordinatorica Ženske sobe, bila je pokretačica procesa lobiranja i razvoja Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, lobiranja za izmjene zakona vezano uz seksualno nasilje  i lobiranja za razvoj i donošenje Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja.

Kao istraživačica provodila je istraživanja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini te sudjelovala u nekoliko studija provedenih za Europski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE), djelujući kao neovisna stručnjakinja za Hrvatsku. Kao suosnivačica Europske ženske mreže protiv seksualnog nasilja (EWNASV), trenutno je njezina pravna zastupnica i članica Upravnog odbora.

Do sada je objavila 8 knjiga, 8 priručnika, 30 poglavlja u knjigama iz područja seksualnosti i nasilja, 3 znanstvena i 28 stručnih članaka. Održala je predavanja na više od 50 domaćih i međunarodnih konferencija i znanstvenih kongresa kao govornica i/ili pozvana govornica te kao dio programskih i organizacijskih timova.