Vijesti

Tribina „Žensko tijelo kao polje politike borbe u Hrvatskoj“

U organizaciji eurozastupnice Biljane Borzan i Odbora socijalista i demokrata FEMM za rodnu ravnopravnost, dana 6. svibnja 2017. godine je održana tribina naziva „Žensko tijelo kao polje političke borbe u Hrvatskoj“.

Tribina je održana u prostoru Kina Europa u Zagrebu u kontekstu odluke Ustavnog suda o ustavnosti zakona koji regulira pravo na pobačaj (Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece) te ostalih događanja vezanih uz trenutnu situaciju dostupnosti pobačaja.

Na tribini su ispred Europskog parlamenta i Odbora za ženska prava i rodnu ravnopravnost govorile Biljana Borzan, članica, Irtaxe Garcia Perez, koordinatorica Odbora, Liliana Rodriges, članica i Julie Wark, članica. Iz perspektive feministkinja, aktivistkinja i članica raznih organizacija civilnog društva su govorile: Josipa Tukara i Paula Zore ispred Feminističkog kolektiva – fAKTIV, Bojana Genov ispred Ženske mreže Hrvatska, Sandra Benčić ispred Centra za mirovne studije i Sanja Cesar ispred CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Na tribini su gošće izlagačice bile i Gorjana Gjurić, pedijatrica, Karolina Leaković, predsjednica SDP – ženski forum i Ivana Radačić, Institut Ivo Pilar.

Tribinom je moderirala Zrinka Vrabec – Mojzeš, novinarka.

Cilj tribine je bilo raspraviti o ženskom tijelu kao polju političke borbe, odnosno seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravlju u Hrvatskoj. Izlagačice se kroz svoja izlaganja osvrnule na nedostatke i rizike ukidanja ili umanjivanja trenutnih propisanih prava zakona koji regulira pravo na pristup sigurnom, legalnom pobačaju te također na važne elemente koje bi novi zakon trebao obuhvaćati. Izlagačice su ponudile presjek zbivanja na području aktivnog zalaganja i borbe za zadržavanje prava na izbor te raznih akcija i prosvjeda organiziranih u posljednje vrijeme, primjerice Noćni marš – 8. mart, 2017. godine.