Vijesti

Učenici i učenice javno govorili o važnosti uvođenja programa prevencije seksualnog nasilja za srednje škole

Na vrlo zanimljivoj, poučnoj i profesionalno vođenoj Konferenciji za mlade „Važnost uključivanja mladih u prevenciju seksualnog nasilja“, koja je održana 17. prosinca 2020. s početkom u 10 sati, govorile su samo mlade osobe.

U organizaciji Ženske sobe – Centra za seksualna prava, održano je događanje koje su vodile učenice I. Gimnazije Zagreb, Dorija Pandža i Lucia Vrdoljak, dok su izlagači i izlagačice bile učenice i učenici iz šest srednjih škola Republike Hrvatske koje su bile partnerske organizacije na projektu „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“. Mnoštvo učenika i učenica predstavilo je vlastito iskustvo sudjelovanja na radionicama razvijenim u okviru programa prevencije seksualnog nasilja za srednje škole – SNEP program.

Sam program Konferencije za mlade bio je podijeljen u dva dijela, Predstavljanje SNEP programa i projekta u okviru kojeg je kreiran te predstavljanja iskustva samih učenika i učenica koji su bili uključeni u njegovu provedbu. U okviru drugog dijela Konferencije za mlade su predstavljeni edukacijski i prevencijski materijali učenika i učenica iz šest srednjih škola.

SNEP program sadrži 6 preventivnih radionica koje su namijenjene srednjoškolskoj populaciji, a koje je razvila radna skupina koju su činile brojne stručnjakinje (članice Ženske sobe, stručne suradnice partnerskih škola, vanjske suradnice iz Incest Trauma Centra Beograd te sa fakulteta).

SNEP program se provodi od 1. do 3. razreda srednje škole (učenici/učenice u dobi od 15 – 17 godina), a uključuje 6 radionica. Radionice namijenjene 1. razredima srednjih škola se bave temom seksualnog nasilja  općenito i seksualnog nasilja u obitelji; radionice namijenjene 2. razredima se bave temom elektroničkog seksualnog nasilja; radionice za 3. razrede srednjih škola se bave temom seksualnog nasilja u mladenačkim vezama. Radionice su osmišljene na način da omogućuju visoku razinu interakcije mladih s voditeljima/voditeljicama radionica te sadrže različite metode rada bliske i zanimljive mladim osobama.

Svoje iskustvo sudjelovanja na radionicama, koje su ocijenili kao vrlo korisnim, zanimljivim i nužnim za sve srednje škole u Hrvatskoj, podijelili su sljedeći učenici i učenice: iz Ekonomske škole Daruvar učenici Mario Veltruski i Antonela Nikolić, iz Obrtničke škole Osijek učenica Nikol Turčić, iz Srednje škole „Ivan Švear“ Ivanić Grad učenica Lara Sekulić, iz Medicinske škole Osijek učenice Klaudija Pranjić i Ema Skoko, iz Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Ogulin učenice Dorotea Magdić i Anamarija Ceranić te iz Prehrambeno-tehnološke škole Zagreb učenice Dora Ostručnjak i Franka Bogdan.

Edukacijski i prevencijski materijali koji su predstavljeni od strane mladih na Konferenciji za mlade, nastali su nakon dvodnevnih edukacija u organizaciji Ženske sobe. Na treninzima su sudjelovale zainteresirane grupe mladih, a koji su dodatno educirano o seksualnom nasilju, njegovim oblicima, počiniteljima, indikatorima i posljedicama te specifičnostima koje razlikuju seksualno nasilje od ostalih oblika nasilja. Na taj način su mlade osobe uključene u aktivno građanstvo te su osmislile svoje načine i metode (materijale) pomoću kojih su se željeli uključiti u postizanje pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama i školama, prvenstveno na području prevencije seksualnog nasilja.

U drugom dijelu Konferencije za mlade su učenici i učenice iz 6 partnerskih škola predstavljali svoje brojne zanimljive i edukativne materijale koji doprinose prevenciji seksualnog nasilja. Govorile su učenice; Lucija Stajnko i Nika Đerđ; Dorotea Magdić i Anamarija Ceranić; Patricia Ivanković; Klara Borovečki i Lara Stipić; Nikol Turčić; Lara Ivesa, Bram Meijer, Helena Grlica, Klara Bahnik, Larija Jukuć i Leonarda Filipin.

Nakon predstavljenih brojnih videa, plakata, brošura i kalendara, učenici i učenice su pozvali i druge škole da koriste materijale u svojim aktivnostima. Kreirani materijali su dostupni u Knjizi sažetaka Konferencije za mlade „Važnost uključivanja mladih u prevenciju seksualnog nasilja“ te Facebook stranici SNEP programa.

Završnu riječ Konferencije za mlade imale su članice Mreže mladih savjetnica Pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske. Savjetnice Lana Miličević, Stela Tonner, Patricia Čretni i Emilia Čokolić su predstavile rad Mreže te izlagale kako one vide važnost aktivnog uključivanja mladih u prevenciju seksualnog nasilja. Istaknule se kako djeca imaju pravo i priliku sudjelovati u društvu koje se i njih tiče te da je potrebno djelovati u cilju poboljšanja istoga, za što su im potrebni odrasli, posebice kako bi se preveniralo nasilje. Napomenule su kako je programe prevencije protiv seksualnog nasilja potrebno provoditi od najranije dobi, odnosno od vrtića, te kako je nužno zajedničko djelovanje djece, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika i djelatnica. Za snažniji glas djece u društvu te život slobodan od nasilja potrebna je volja, rad i trud svih zajedno.

Konferenciju za mlade su zaključile koordinatorica Ženske sobe, dr. sc. Maja Mamula te voditeljica edukacijskih i prevencijskih programa Kristina Mihaljević, mag. paed. soc.

Projekt „Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program“, unutar kojeg se konferencija održala, financiran je od strane Europske unije u okviru Programa o pravima, jednakosti i građanstvu (2014. – 2020.). Konferencija je sufinancirana od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Ženska soba je koordinatorica projekta, dok su partnerske organizacije Pravobraniteljica za djecu, Plavi telefon, Srednja škola Ivan Švear iz Ivanić Grada, Prehrambeno-tehnološka škola iz Zagreba, Medicinska škola iz Osijeka, Obrtnička škola iz Osijeka, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina i Ekonomska i turistička škola iz Daruvara.