Vijesti, Zajedno možemo više

Završni modul specijalizirane edukacije „Modul III: Uloga institucija u radu sa žrtvama“

Treći modul “Uloga institucija u radu sa žrtvama” koji je dio cjelovite “Specijalizirane edukacije za organizacije civilnog društva i centre za socijalnu skrb o direktnom radu sa žrtvama nasilja u obitelji, s naglaskom na seksualno nasilje” održan je u Slavonskom Brodu 22. i 23. siječnja 2016. godine.

Na samom početku edukacije, Antonija Hojt Ilić ukratko je predstavila dosadašnje rezultate projekta, nakon čega je uslijedilo izlaganje Suzane Kikić iz Ministarstva unutarnjih poslova, koja djeluje kao voditeljica programa specijalizacije u odjelu za stručno usavršavanje i specijalizaciju policijske akademije. U svom se izlaganju najviše osvrnula na obaveze i odgovornost svih djelatnika/ca koji dolaze u susret sa osobama koje su preživjele neki od oblika nasilja, s ciljem da osvijestimo da upravo adekvatna edukacija omogućuje pružanje najprimjerenije pomoći žrtvama.

Uslijedilo je predavanje Branke Žigante Živković, sutkinje Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, predsjednice Nacionalnog tima za suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, u kojem se posebice osvrnula na važnost međusobne suradnje. Osim toga, ukratko je predstavila glavne uloge Nacionalnog tima za suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji i nad ženama te Županijskih timova za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Uslijedila je zajednička vježba u grupama, koju su vodile Suzana Kikić i Branka Žigante Živković. Cilj vježbe bio je osvijestiti s kime sve surađujemo prilikom pružanja pomoći žrtvi te o ovlastima prilikom postupanju sa samom žrtvom. Vježba se sastojala od igranja uloga u slučaju nasilja u obitelji, a nastojao se približiti različitim granama rad umreženih institucija. U svrhu razrješenja slučaja nasilja u obitelji, sudionici i sudionice su podijeljeni u različite sektore (prekršajni sud, policija, lokalna samouprava, organizacije civilnog društva, odgojno-obrazovne ustanove, centar za socijalnu skrb, državno odvjetništvo, zdravstvena ustanova), ali ne u one sektore iz kojih dolaze. Kroz navedeno su se sudionici i sudionice mogli pobliže upoznati s radom drugih institucija koje rade sa žrtvama nasilja, ali i osvijestiti svoje predrasude i očekivanja.

IMAG2023

Nakon vježbe uslijedila je rasprava u kojoj se analiziralo propuste u igri uloga iz prve vježbe. Kao zaključak vježbe još je jednom naglašeno kako je nasilničko ponašanje uvijek odabrano ponašanje, na što se Branka Žigante Živković nadovezala i sa statističkim podacima o trošku nasilja u obitelji u primjerice Španjolskoj, koji iznosi 2% bruto društvenog dohotka.

Drugi dan edukacije započeo je početnim krugom refleksije na prethodni dan, nakon čega je uslijedilo predavanje “Međusektorska suradnja – primjeri dobre prakse i potencijalna mjesta nerazumijevanja” Štefice Karačić, predsjednice Hrvatske udruge socijalnih radnika. U svom je predavanju nasilje označila kao društveni problem. Dotakla se i nekih pitanja efikasnije međuresorne suradnje, kao što su preduvjeti suradnje, izazovi s kojima se susrećemo te koordinacija takve mreže u zajednici. Naglasak je bio na potrebi za boljom umreženosti i zajedničkim djelovanjem, za što je potrebno uvoditi nove obrasce rada te se osnažiti za daljnje korake. Uslijedila je vježba u grupama, kojoj je cilj bio raspraviti što je dobra praksa u suzbijanju nasilja, što predstavlja najveći problem u radu na području suzbijanja nasilja, tko su suradnici u drugim sustavima s kojima osobe koje rade sa žrtvama nasilja u obitelji surađuju, te na koji način možemo poboljšati međusektorsko povezivanje i kvalitetu usluga u području suzbijanja nasilja.

U posljednjem predavanju Štefice Karačić naziva “Zaštita i samozaštita osoba koje rade direktno sa žrtvama” bilo je više govora o zaštiti i samozaštiti osoba koje dolaze u doticaj sa žrtvama nasilja jer je stres u ovom području rada neizbježan.

Na kraju drugog dana edukacije održane su evaluacije trećeg modula te evaluacija cjelokupne edukacije, na kojoj su sakupljeni konačni dojmovi sudionika i sudionica. Potom su svim prisutnim sudionicama i sudionicima podijeljene diplome o sudjelovanju na edukaciji.

Specijalizirana edukacija je sastavni dio projekta “Zajedno možemo više!” kojega provode Ženska soba – Centar za seksualna prava (Zagreb) u partnerstvu s Centrom za žene Adela (Sisak), Udrugom Brod – grupe za ženska ljudska prava (Slavonski Brod), Hrvatskom udrugom socijalnih radnika (Zagreb) i Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež (Zagreb). Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (www.strukturnifondovi.hr).

 

IMAG2015

IMAG2013