Vijesti

Ženska soba potpisala priopćenje LGBTIQ koordinacije Hrvatske povodom homofobnog napada u Tvornici

U noći sa subote na nedjelju u zagrebačkom klubu Tvornica dogodio se težak homofobni napad na dvojicu gej mladića. Roberta Janusa i njegovog partnera uz udarce i verbalne uvrede homofobnog sadržaja zaštitari toga kluba izbacili zbog poljupca.
Događaj nam je potanko opisao izravno sam napadnuti mladić, koji tvrdi da sve mogu potvrditi još trojica svjedoka.

Radi se o još jednom u nizu primjera fizičkog nasilja nad gejevima zbog ponašanja kakvo je uobičajeno i potpuno prihvaćeno kada je riječ o heteroseksualnim parovima. Fizičko nasilje nad LGBTIQ osobama sve učestalije što je naša prisutnost u javnom prostoru vidljivija. Takvi izgredi pridonose širenju straha i nesigurnosti u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, dok istodobno državne institucije ne poduzimaju nikakve mjere u suzbijanju mržnje i nasilja.

Također, ovo nije niti prvi zabilježeni slučaj da nasilje nad LGBTIQ osobama vrše pojedini zaštitari koji bi trebali štititi sigurnost svih ljudi, a ne je narušavati. Ovim činom ovim su mladićima su povrijedili njihova osnovna prava i dostojanstvo. Ugrožena im je sloboda kretanja i povrijeđeno pravo na slobodno izražavanje identiteta.
Posve je neprihvatljivo, protuustavno i protuzakonito, te protivno svim standardima ljudskih prava da u Hrvatskoj postoje prostori, bili oni klubovi ili plaže, koji su nekim osobama dozvoljeni a nekima nisu.

LGBTIQ koordinacija Hrvatske stoga traži:
  • od Tvornice kulture i njezine uprave očekujemo javnu ispriku Robertu Janusu i njegovom partneru, kao i da ispita koji je od zaštitara postupio homofobno, te da se odgovornima otkaže suradnja;
  • od zaštitarske kuće da najoštrije kazne zaštitare koji sudjelovali u ovo gnusnom činu;
  • od policije i Državnog odvjetništva da temeljito istraže slučaj i podnesu kaznene prijave za diskriminaciju po osnovi seksualne orijentacije.
O ovom događaju izvijestit ćemo domaće i međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, napose OESS, Human rights Watch, Amnesty Int. i Europski parlament. LGBTIQ koordinacija Hrvatske će i sama poduzeti i daljnje akcije kako bi se razotkrili i spriječili svi daljnji pokušaji ograničavanja kretanja i slobodnog izražavanja identiteta LGBTIQ populacije.

Ovom prilikom pozivamo sve lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe na solidarnost u borbi protiv homo/bi/transfobije te da nas o ovakvim slučajevima obavijeste.

Za LGBTIQ koordinaciju hrvatske,
Marko Jurčić, Zagreb Pride
Franko Dota, Zagreb Pride