Vijesti

“Ženski sud – feministički pristup pravdi” u Sarajevu

Od 7. do 10. svibnja 2015. u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održat će se regionalni Ženski sud – feministički pristup pravdi. Ovu regionalnu inicijativu pokrenule su feminističke organizacije iz svih zemalja bivše Jugoslavije 2010. godine, a tijekom četiri godine intenzivno su radile na pripremama za organiziranje Ženskog suda-feministički pristup pravdi, pri tom stvarajući feministički model izgradnje mira, pravde i odgovornosti. Aktivnosti su uključivale stvaranje solidarne mreže svjedokinja, aktivistkinja, terapeutkinja, teoretičarki i umjetnica.

Feminističkim pristupom pravdi promišlja se i stvara nova politika znanja, preispituje odnos između teorije i prakse/iskustva, gradi međusobna solidarnost i povjerenje, alternativna žensku povijest i kolektivno historijsko pamćenje.

Na ovom alternativnom sudu žene će svjedočiti o iskustvima nasilja pretrpljenih tijekom rata i govoriti o nepriznatim, skrivenim i prešućenim zločinima, ali i o organiziranom otporu žena s prostora zemalja bivše Jugoslavije. Biti će riječi i o ratu protiv civilnog stanovništva, progonu drugačijih u ratu i u miru, etničkom, seksualnom, militarističkom i ekonomskom nasilju. Planirano je da u događaju sudjeluje više od 500 svjedokinja, aktivistkinja i aktivista iz zemalja regije, suradnica suda, međunarodno sudsko vijeće, umjetnice i žene iz država u kojima se i danas događa ratno nasilje. Nakon svjedočenja žena Međunarodno sudsko vijeće će izreći presudu i zahtjeve institucijama za ostvarivanje pravde za žrtve.

Organizacijski odbor Inicijative za Ženski sud – feministički pristup pravdi okuplja organizacije: Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Sarajevo, Fondacija CURE, Sarajevo, Forum žena, Bratunac, (Bosna i Hercegovina), Centar za žene žrtve rata-ROSA, Zagreb, Centar za ženske studije, Zagreb, (Hrvatska), Ženski lobi Slovenije, Ljubljana, (Slovenija), Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Kotor, (Crna Gora), Savjet za rodnu ravnopravnost, Skopje, (Makedonija), Ženska mreža Kosova, Priština, (Kosovo), Centar za ženske studije, Beograd, Žene u crnom, Beograd, (Srbija).

Na Ženskom sudu – feministički pristup prisustvovat će i mnoge aktivistkinje, predstavnice organizacija civilnog društva iz Hrvatske. Ispred Ženske sobe – Centra za seksualna prava, kao članice Inicijative za organiziranje regionalnog ženskog suda za područje bivše Jugoslavije, prisustvovat će Paula Zore i Laura Marković.

Više informacija o cjelokupnom događanju može se pronaći na sljedećoj adresi: Ženski sud.