Vijesti

Žensko samoorganiziranje i aktivistički pristup pravdi

U organizaciji zagrebačkog Centra za ženske studije i ovogodišnjeg 7. Subverzive Festivala održane su panel rasprave “Feminizam i odgovornost” te “Feministički pristup pravdi – aktivistički odgovori”. Panel rasprave održane su u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu, 14. svibnja, 2014. godine.

Na panel raspravi “Feministički pristup pravdi – aktivistički odgovori” sudjelovale su Vlasta Jalušić iz Mirovnog inštituta Ljubljana te članice Inicijative za Ženski sud, Nela Pamuković, Renata Čuk, Paula Zore, također i članica Ženske sobe te Rada Borić iz Centra za ženske studije koja je ujedno i moderirala panel.

Na samom početku najavljeno je prikazivanje filma o ženama i ženskom centru u Ruandi, Save yourself? The life of a development project in Rwanda, koji je režisirala Vlasta Jalušić. Jalušić je istaknula kako je Nyamirambo Women`s Center u Rudandi, u pokrajini Kigali, nastao je pod pokroviteljstvom slovenskog Mirovnog inštituta te organizacije Rwandan Association of University Women (RAUW).

Drugi dio panel rasprave bio je posvećen Inicijativi za Ženski sud. Više od 3000 žena i 100 organizacija iz regije sudjelovalo je u radu Suda, koji će se održati u ožujku, 2015. godine u Sarajevu. Nadalje su o Ženskom sudu govorile sudionice inicijative, odnosno Nela Pamuković, Renata Čuk i Paula Zore.